Műanyag és alumínium redőny készítés.

Redőnyt szeretne, de nem tudja, hogy milyent? Mi segítünk kiválasztani!

Ez az ismertető főleg azoknak készült, akik redőnyt szeretnének a nyílászáróikra felszereltetni, de bizonytalanok, hogy számukra melyik redőnytípus lenne a jó választás.

A döntés meghozatalához az alábbi pár dolgot szükséges tisztázni:
1. Mit várnak el a megrendelni kívánt redőnyöktől? Másként fogalmazva egy alapkivitelt szeretnének vagy a mai kornak megfelelő csúcsminőségű redőnyt, esetleg a kettő közöttit?
2. A csúcsminőséget képviselő hőszigetelt alumínium redőnyöket kézi vagy motoros mozgatással szeretnék ellátni?
3. Épülő vagy már kész épület nyílászáróira szeretnék a redőnyöket felszereltetni, mert más és más típusúra lehet szükség egyiknél is és a másiknál is.
4. A redőny milyen alapanyagból készüljön, műanyagból vagy hőszigetelt alumíniumból?

Ha a fenti kérdések többségére meg van a válasz, akkor már nagy valószínűséggel eldönthető, hogy külső tokos, vakolható tokos vagy esetleg belső tokos redőnyre van Önnek szüksége.

A sikeres kiválasztás érdekében érdemes az alábbiakat is elolvasni.

 

Külső tokos redőnyök

A külső tokos redőnyök döntően a kész épületek utólagos redőnyözésére való.
Ez a redőnytípus is, mint az összes többi is, készülhet műanyag és alumínium alapanyagból is. Műanyagból az alaptípusnak számító legolcsóbb redőny a hagyományos műanyag redőny (ami az alacsony ára ellenére egy megbízható típus) valamint a mai kor követelményeinek is megfelelő új típusú műanyag redőny készülhet.

Míg a hagyományos típus nem rendelkezik csapágyazással, a redőnylefutóiban nincs zajcsökkentő kefebetét, valamint a redőnytok oldalvégei sem öntött alumíniumból készülnek addig az új típusú műanyag redőny rendelkezik ezekkel a korszerű alkatrészekkel.
A fentieken túlmenően a hagyományos redőnyt nem lehet szúnyoghálóval egybeépíteni.

A külső tokos műanyag redőnyök közül az új típus műanyag redőny a legjobb minőségű redőny. Ez nem véletlen mivel a felhasznált alkatrészek nagy része az alumínium redőny készítésénél felhasznált alkatrészekkel megegyező, a fennmaradó alkatrészek ugyan műanyagból készülnek, de formájukban és méretükben megegyezik az alumíniumból készültekkel.
Mint ahogy már fentebb utalva volt rá, az új típusú redőny golyóscsapágyas, a tokvég alumínium, a redőnylefutók mindkét oldala (ott ahol a redőnytest csúszik) kefebetéttel van ellátva. Ez a halkabb működés mellett jobb hőszigetelést is eredményez. A redőny utolsó tagja, ami a párkányra fekszik) alumínium, alján gumibetéttel.
Mivel az új típusú műanyag redőnyök rejtett ütközővel készülnek az esztétikusabb megjelenésen túl azt is lehetővé teszi, hogy utólagosan is szerelhető rá rolós szúnyogháló.
Az új típusú műanyag redőnynél felhasznált alumínium alkatrészek korszerűbb kivitelt, könnyebb kezelhetőséget és hosszabb élettartamot eredményeznek.

 

A külső tokos redőnyök közül a csúcsminőséget az alumínium redőny jelenti, mivel akár évtizedekre is biztosítja a nyílászárók védelmét, jobb szigetelését, mindezt problémamentes használat mellett.
Az alumínium redőnyök alkatrészeinek döntő többsége alumíniumból készül, ennek köszönhetően ragyogóan ellenáll az időjárásban előforduló szélsőségeknek. A külső tokos alumínium redőnyök tokja (ha olcsóbb változatra van szükség annak tokja tokja készülhet Lindab-lemezből is), lefutói, záróléce és redőnyteste alumíniumból készül. A csendesebb működés érdekében a redőnylefutók belsejének mindkét oldala gumi vagy kefebetéttel van ellátva, a a redőnytest utolsó tagjaként beépített záróléc alján, a jobb szigetelés és csendesebb működés érdekében, gumibetét található. A redőnylécek belsejében környezetbarát szigetelőanyaggal vannak töltve.
A külső tokos alumínium redőnyök motoros kivitelben is elkészíthetőek, ami nem csak kényelmi szempontból jelenthet megoldást, hanem a nagyméretű redőnyök esetében gondtalan és egyszerű redőnymozgatást biztosít az idősebbeknek.
A külső tokos alumínium redőny szúnyoghálóval egybeépített kivitelben is elkészíthető, de természetesen akár utólagosan is lehet rá rolós szúnyoghálót szerelni.

 

Vakolható tokos redőnyök

A másik nagyon lényeges redőnytípus a vakolható tokos redőnyök típusa. Főleg új építkezéseknél és ablakcserével járó felújításoknál jöhet szóba a felhasználásuk.
A vakolható tokos redőnyök beépíthetőségének alappillére, hogy meg kell tervezni és biztosítani kell a vakolható redőny tokjának helyét, mert ennek hiányában nem építhetőek be a vakolható tokos redőnyök (Ezzel kapcsolatos részletes információ a Redőny oldalon található).
A vakolható redőnyök alapanyaga lehet műanyag és alumínium is, de mivel a redőny egy része be van építve, ezáltal nem bonthatóak, érdemesebb a sokkal tartósabb alumínium típust választani. Természetesen hiba esetén bármelyikből készült redőny javítható, legyen az akár alumíniumból vagy műanyagból készült vakolható redőny.
A vakolható tokos redőnyöket a nyílászárók beépítését követően, a külső vakolás megkezdése előtt kell felszerelni.

 

Belső tokos redőnyök

A belső tokos redőnyök főleg a több évtizede épült épületekben találhatóak. Mivel ezeknek a régi faredőnyöknek a szigetelési tulajdonsága messze elmarad a jelenleg érvényes előírásoktól épületfelújítások alkalmával szinte az egyik legfontosabb feladatnak ezeknek az elavult szigetelési tulajdonságokkal rendelkező redőnyök lecserélése. Többek között erre a célra tervezték a hőszigeteléssel ellátott, műanyag tokszerkezetű belső tokos redőnyt aminek a tulajdonságai maradéktalanul teljesítik korunk elvárásainak megfelelő műszaki tulajdonságokat.
A belső tokos redőnyök új épületebe is beépíthető, de ennek előfeltétele az, hogy biztosítva legyen a belső tok helye a falazatba.
Erről a redőnytípusról okvetlen tudni kell, hogy csak a nyílászáróval együtt lehet beépíteni, azaz a nyílászáró beépítése előtt a redőny tokját rá kell szerelni a nyílászáró tetejére és csak ezt követően lehet az ablakot vagy ajtót a falazatba beépíteni.
A belső tokos redőnyöknél a redőnypalást készülhet műanyagból vagy hőszigetelt alumíniumból is.

 

Ha a fenti ismertetőben esetleg nem talált minden felmerülő kérdésére válasz, kérem tekintse meg honlapunk azon oldalát ami leginkább azzal a redőnytípussal foglalkozik amire Önnek szüksége van, vagy keressen meg minket e-mailben vagy telefonon, ahol munkatársaink állnak rendelkezésére.

 

 

A fenti ismertetőre, a forrásoldal megadásával, lehet hivatkozni, linkelni, de másolni (részletekben vagy egészben) csak a Szabó Árnyékolástechnika Budapest írásban adott engedélyével lehet!

Amennyiben hasznosnak találta ezt az ismertetőt, kérem klikkeljen a + 1 gombra.

M.A.R.T.E.Szabó Árnyékolástechnika Budapest (ablakredony.hu) a M.A.R.T.E.. alapító tagja

Copyright 2007-2017 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!