Műanyag és alumínium redőny készítés.

Redőnyszerelést gátló homlokzatszigetelési hibák elhárítása

Mivel egyre sűrűbben találkozunk olyan épületekkel ahová egyáltalán nem vagy csak kompromisszumok árán lehet a redőnyöket felszerelni, ezért szükségét láttuk ennek a tájékoztató jellegű írásnak, amely segítséget nyújthat a háztulajdonosoknak abban, hogy ha redőnyöket is szeretnének felszereltetni a homlokzatszigetelést követően, milyennek kell a szigetelésnek lenni, hogy a redőnyöket is fel lehessen szerelni.

Ez az ismertető azoknak a figyelmébe ajánljuk akik a leendő otthonukat most fogják elkészíttetni valamint azoknak akik a már régóta kész házukat ezután tervezik szigeteltetni, függetlenül attól, hogy a nyílászárókra terveznek e redőnyszerelést, mert a helytelen szigetelés nem csak a redőnyszerelés lehetőségét csökkenti vagy épp meggátolja, hanem a túlzottan „befedett” nyílászárótokok nem szép látványok.

Ha tervbe van véve, hogy a lakás hőszigetelését a redőnyszereléssel tovább szeretnék javítani, akkor a redőnyszereléshez minimálisan 5 cm-es helyet kell biztosítani a készre szigetelt falkáva szélétől az ablak vagy ajtó tokjának túlsó széléig (a mozgó ablakszárnyig).
Ezt az 5 cm-es minimális helyigényt a nyílászáró mindkét oldalán és felül az áthidalónál lévő nyílászárótoknál is biztosítani kell.
Megjegyezném, hogy az ideális tokszélesség 6-7 cm.

Ha ez a minimálisan szükséges 5 cm be van tartva, mindez úgy, hogy a falkáva oldalai merőlegesek a nyílászárókra, azaz a káva külső éleinél nem kisebb ez a méret, akkor a redőnyök gurtnis mozgatással felszerelhetők. Viszont ha a tokszélesség kisebb 5 cm-nél, akkor kb. 3,5 cm szélességig a redőnyöket fel lehet szerelni, de már gurtnival történő nem valósítható meg, mert a gurtni furata beszakadna az ablak falcába vagy ha nem merőlegesen lenne fúrva a nyílászáróra, akkor a gurtni könnyen lejöhetne a redőnytárcsáról, ami meggátolná a redőny működését. Ilyenkor vagy a rugós kivezető segítségével ferdén is vezethető zsinóros mozgatás vagy redőnymotor alkalmazása lehetséges.

Ablaktok peremszélességei

A redőnyszereléshez szükséges tok peremszélességek 5-7 cm, minimálisan kb. 3,5 cm

Jogos a kérdés, hogy miért kell betartatni ezeket a méreteket (5-7 cm legrosszabb esetben kb. 3,5 cm). Azért mert ha gurtnis mozgatásnál kisebb lenne a peremszélesség mint 5 cm, akkor a gurtni bevezető  furata beszakadna a nyílászáró falcába. Ha a peremek szélessége kb. csak 3,5 cm, akkor a rugós zsinórbevezető segítségével ferdén épp belehet a zsinórt vezetni, hogy a rugós zsinórbevezető furata ne szakadjon bele a nyílászáró falcába. Ha a peremek szélessége még ennél is kisebb lenne, akkor nem csak a felfogatócsavarok hanem a ferdén befúrt zsinórbevezető furata is beszakadhat a falcba.

(Megjegyzés: a nyílászáró falcának azt a részt nevezik ahová a nyílászáró szárnya csukódik.)
A túl kicsi peremszélességek elkerülése érdekében, új építkezéseknél valamint nyílászárócserénél is, érdemes a nyílászárókhoz toktoldókat is rendelni, mert így a kellő méretű toktoldó használatával a szigetelőréteg a toktoldót fogja eltakarni és akár teljes szélességben szabadon maradhat a nyílászáró tokja, ezzel biztosítva a redőnyök akadálytalan felszerelését.

Műanyag nyílászárókhoz toktoldó 15 mm és 100mm közötti mérettartományon belül széles választékban kapható, míg a fából készült nyílászárókhoz szinte bármilyen méretben rendelhetők.

Hogy Önöknek milyen méretű toktoldóra van szükségük azt legjobb a homlokzatszigetelés készítőjével egyeztetni. Általánosságban elmondható, hogy kb. olyan szélességű toktoldóra van szükség mint amilyen vastagságú szigetelőréteggel takarják a falkávát.

A megfelelő szélességű toktoldó beépítésével mindenekelőtt egy korrekt vastagságú szigetelést kap a kávarész is, valamint a redőnyök felszerelése sem ütközik akadályokba.

 

 

A forrás oldal feltüntetésével a fenti ismertetőre lehet hivatkozni, linkelni, de másolni (részletekben vagy egészben) csak a Szabó Árnyékolástechnika Budapest írásban adott engedélyével lehet!

Amennyiben hasznosnak találta ezt az ismertetőt, kérem klikkeljen a + 1 gombra.

M.A.R.T.E.

Szabó Árnyékolástechnika Budapest (ablakredony.hu) a M.A.R.T.E.. alapító tagja

Copyright 2007-2017 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!