Műanyag és alumínium redőny készítés.

Motorosredőnyök elektromos hálózatának kialakítása

Ennek az ismertetőnek nem az a célja, hogy házzá nem értők házilagosan próbálják kiépíteni a motorosredőnyök elektromos hálózatát, hanem hogy a motorosredőnyt rendelők tisztában legyenek azzal, hogy milyen elektromos kiépítésre van szükség a motorosredőnyökhöz, azaz mit rendeljenek meg a munkát elvégző szakembertől.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az érvényben lévő szabályzások szerint 230V feszültségű elektromos hálózaton csak megfelelő végzettséggel rendelkezők jogosultak bármilyen munkát végezni!

 

Redőnymotorok elektromos hálózatának kialakítása.

Új házak építésekor az elektromos terveket eleve annak megfelelően kell elkészíttetni, hogy a nyílászárókra motorosredőnyök lesznek felszerelve. Ilyenkor érdemes a redőnymotoroknak külön elektromos hálózatot biztosítani, ami kismegszakítókkal van kiépítve, mert egy esetleges későbbi redőnyjavításnál csak azt a hálózatot kell áramtalanítani ahol a motorosredőnyök vannak.

Kész házak, lakások utólag történő elektromos hálózat kiépítésekor érdemes figyelembe venni, hogy az elektromos hálózat melyik áramköri része az ami a legkevésbé terhelt, valamint azt is, hogy ne a „létfontosságú” gépeket, elektromos berendezéseket működtető hálózati részre legyenek rákötve.
Ebben az esetben is ajánlott kismegszakító használatára, ha nincs, akkor törekedni kell annak utólagos beépítésére.

Bevált elektromos hálózatok.

Az új épületek többségénél vakolható tokos redőnyök kerülnek beépítésre, míg kisebb hányadukra külső tokos redőnyök lesznek szerelve. Függetlenül attól, hogy a nyílászárókra melyik típusú redőny lesz majd felszerelve az elektromos hálózat kialakításának elve mindkét típus esetén szinte teljesen azonos.

Mielőtt az elektromos hálózat kiépítésének részletezésére térnénk tisztában kell lenni azzal, hogy a vakolható redőnytok helyét mindenképp úgy kell kialakítani, hogy a redőnytok teteje kb. 10-12 cm-el feljebb kekk hogy legyen mint a nyílászáró teteje, mert ebben az esetben nem fog a redőnytok belelógni az ablak vagy erkélyajtó üvegezésébe (ennek mikéntje a „Redőny” oldalunkon lévő redőnyhely kialakításainak rajzain látható).
Ha már ki van alakítva az a hely ahová a nyílászárók beépítését követően majd a felszerelésre kerülő redőny tokja kerül, akkor ennek figyelembevételével a tok hátsó oldalának takarásában, a redőnytok tetszőleges végénél, de a tokon belül kiépített védőcsövön keresztül lesz a motorkábel a lakás belsejében lévő kötődobozhoz vezetve. (Az elektromos védőcső helyének meghatározásához nem árt tudni, hogy a vakolható tokos redőnyök döntő többsége 165 mm-es (165×165mm) redőnytokkal készül.)

 

Nem árt még egyszer hangsúlyozni, hogy a védőcsőnek a redőnytok hátsó oldalának takarásában kell végződni, nem pedig a falkáva oldalánál!!!

 

Vakolható redőny elektromos hálózatának kialakítása

Vakolható tokos redőnybe beépített motor elektromos kebelének bevezetési helye

 

Külső tokos motoros redőny kábeljének védőcsőve

Motoros külső tokos redőny elektromos kábelének védőcső-kivezetése

 

A védőcső másik végét a lakás belső falán lévő, a tokvégtől kb. 50-60 cm-re kialakított elektromos kötődobozba kell vezetni. A motorba fixen bekötött elektromos kábelt ezen a védőcsövön keresztül kell a kötődobozba vezetni, ahol az elektromos hálózathoz oldható kötéssel kell csatlakoztatni.

 

Mint a fentiekből is látható a lakásból nem kell semmilyen elektromos vezetéket sem kivezetni, mert a redőnytok belsejében lévő motorba fixen bekötött kábelt kell a lakásba bevezetni!!!

 

A motoros redőnyök szerelése akkor sem jelent problémát ha régebben készült épületek nyílászáróira külső tokos motorosredőnyt kell felszerelni vagy ha olyan új építésű lakások ablakaira, erkélyajtóira kell szerelni a redőnyöket ahol nincs kiépítve a motorkábel bevezetésére szolgáló védőcső, mert ilyen esetekben a redőnyök felszerelésekor a redőnyszerelők által az ablaktok és a falkáva találkozásánál a felső saroknál készített fúratón keresztül lesz a motorkábel a lakásba bevezetve, majd (ha van) a  védőcsövön keresztül a kötődobozhoz vezetve.
Az így kialakított kábelbevezetés szinte alig vagy egyáltalán nem látható, függően attól, hogy az ablaktokjához mennyire sikerül közel vinni a villanyszerelőnek a védőcső végződését.

Lakáson belüli elektromos hálózat kialakítása

Ahol nincs kivezetve a védőcső ott alkalmazható a képen látható kialakítás

 

Az sem jelent problémát ha a lakáson belül nincs kiépítve a motorosredőny működtetéséhez szükséges elektromos hálózat, mert azt utólagosan villanyszerelővel lehet azt elkészíttetni. Az így kialakított elektromos hálózat rejtett vagy kábelcsatornás megoldású is lehet.

 

Az alábbi kialakításokat jobb mellőzni.

Közel harmincéves működésünk során sajnos többször találkoztunk olyan elektromos hálózat kialakítással amik szerencsétlen esetben akár áramütéses balesetet vagy zárlatot is okozhatnak.
A nemkívánatos veszélyek megelőzése érdekében a képen látható megoldásokat ajánlott elkerülni.

Ha a motorosredőnyök elektromos hálózatával vagy magával a motoros redőnnyel kapcsolatban bármilyen kérdése lenne kérdésével forduljon bizalommal hozzánk, mi segítünk megoldani a problémáját.

 

 

A forrás oldal feltüntetésével a fenti ismertetőre lehet hivatkozni, linkelni, de másolni (részletekben vagy egészben) csak a Szabó Árnyékolástechnika Budapest írásban adott engedélyével lehet!

 

Amennyiben hasznosnak találta ezt az ismertetőt, kérem klikkeljen a + 1 gombra.

 

M.A.R.T.E.Szabó Árnyékolástechnika Budapest (ablakredony.hu) a M.A.R.T.E.. alapító tagja

Copyright 2007-2017 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!