Műanyag és alumínium redőny készítés.

Szúnyoghálók szerelése önállóan

A szúnyoghálótípusok egy részének felszerelése nem igényel különösebb szakértelmet, mindössze megfelelő szerszámozottságra, némi kézügyességre és olykor egy segítőre van szükség, aki segít beállítani és tartani a szúnyoghálót szerelés közben.

Öntapadó szúnyoghálók felhelyezése.

Napjainkban szinte mindegyik Barkácsáruházban árusítanak öntapadó szúnyoghálót, amit szinte bárki feltud szerelni az ablakokra.
Talán mondani sem kell, hogy ennek a felszerelése a legegyszerűbb feladat, mert az öntapadószalagnak az ablakra való felhelyezését követően ha szükséges méretre kell vágni a hálót. Ha ez meg van, akkor a háló egyik oldalát (lehetőleg a felső vízszintest) fel lehet rakni a helyére, majd az ezzel ellentétes oldalt kell feszesen rögzíteni. Ezt követően valamelyik függőleges oldalt kell rögzíteni, majd óvatosan feszítve az utolsó oldalt is helyére kell rakni.
Ezzel kész is van az öntapadó szúnyogháló felszerelése.

Fixkeretes szúnyoghálók felszerelése.

A fixkeretes szúnyoghálókat általában az ablak külső felületén a tokra szokás felerősíteni. Az ilyen szúnyoghálók szerelése sem egy bonyolult művelet, mert méretétől függően oldalanként kettő vagy három csavarral kell felerősíteni az ablak tokjára.
Az első oldal felerősítését követően (praktikusan ez általában a felső vízszintes oldal szokott lenni) ajánlatos a szemben lévő oldalt rögzíteni, majd a még rögzítetlen oldalak bármelyikével folytatható a fixkeretes szúnyogháló felerősítése.
A szerelés közben arra azért érdemes figyelni, hogy az ellentétes oldalak ne legyenek se túl lazák sem pedig túlfeszítettek, mert az egyrészt nem esztétikus, másrészt hamarabb mehetnek tönkre.

Fix szúnyoghálók

Fixkeretes szúnyoghálók

 

Rolós szúnyoghálók szerelése.

Megfelelő kézügyesség és kellő szerszámozottság és odafigyelés esetén a rolós szúnyoghálók felszerelése sem túl bonyolult dolog.
Mivel a könnyebb szállíthatóság érdekében a rolós szúnyoghálók nincsenek összeszerelve, ezért először a részegységeket kell összeállítani. Ezek a részegységek a rúgós szerkezetet is tartalmazó tokszerkezet, a két oldalon lévő lefutósínek valamint az alul lévő akasztóprofil.

A csatlakozóelemek óvatos egymásba illesztését követően a szúnyoghálóhoz mellékelt kisméretű csavarokkal rögzíteni kell az elemeket, majd még a felszerelés előtt nem árt a szúnyogháló óvatos lehúzásával kipróbálni, hogy kellő mértékű e a spirálrugó feszessége.
Ha esetlen kevés lenne és a lehúzott szúnyogháló nem tekeredne fel, akkor vissza kell vinni a készítőjéhez javításra.

Nagyon lényeges, hogy semmiesetre se próbálják a szúnyoghálót darabjaira szedve a rugót felhúzni, egyrészt azért mert el fog veszni a termékre adott jótállás, másrészt a felhúzott rugó hirtelen lefutása balesetet okozhat!

Ha pedig kellően erős a rugó és a többszöri próba során mindig feltekeri a hálót, akkor el lehet kezdeni a rolós szúnyogháló felszerelését.
A felszerelés az oldalt lévő lefutósínekben előre elkészített furatokon keresztül csavarokkal lehetséges, de mielőtt megkezdődne a csavarozás okvetlen vízszintesre kell beállítani a szúnyogháló tokját valamint függőlegesre a lefutókat, mert ha ezek nem vízszintesek, illetve függőlegesek, akkor a szúnyogháló nem szimmetrikusan hanem féloldalasan fog feltekeredni aminek az eredménye az lesz, hogy a háló először csak visszahajlik majd roncsolódni, szakadozni fog.

Rolós szúnyogháló

Különálló rolós szúnyogháló

 

Oldalra húzható rolós szúnyoghálók szerelése.

Az oldalra húzható szúnyoghálót úgy kell elképzelni mint az előzőekben bemutatott rolós szúnyoghálót csak mindezt 90°-al elforgatva, ezért a működési elve hasonló az előzőéhez, mindössze egy-két olyan alkatrész változott meg amiknek a szúnyogháló vízszintes mozgatás problémamentes működését kell biztosítani.

Az oldalra húzható szúnyogháló felszerelése szinte teljesen azonos a rolós szúnyogháló szerelésével, eltérés mindössze annyi, hogy itt nem a lefutóknál kell felerősíteni a szúnyoghálót hanem a felfogató fülekkel.
Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az oldalra húzható szúnyogháló szerelésénél is ügyelni kell a vízszintes és függőleges síkok beállítására, mert így elkerülhető a rendellenes működés, meghibásodás.

Oldaltokos szúnyogháló

 

A kellő alapossággal és szakszerűen felszerelt rolós szúnyogháló hosszú évekig védhet a kellemetlen rovarok ellen, ezért ha bizonytalan a szerelés sikerében, akkor inkább ne is fogjon hozzá, inkább hívjon szakembert aki jótállást is vállal a szerelésre.

 

A fenti ismertetőre, a forrásoldal megadásával, lehet hivatkozni, linkelni, de másolni (részletekben vagy egészben) csak a Szabó Árnyékolástechnika Budapest írásban adott engedélyével lehet!

 

Amennyiben hasznosnak találta ezt az ismertetőt, kérem kattintson a + 1 gombra.

 

M.A.R.T.E.

Szabó Árnyékolástechnika Budapest (ablakredony.hu) a M.A.R.T.E.. alapító tagja

Copyright 2007-2017 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!